Fem sätt att minska din köttpåverkan

Har du insett att du äter för mycket kött eller till och med har ett väldigt stort svinn på kött och skulle vilja minska ner på det? Då har du kommit helt rätt, här nedan kommer du få fem tips på hur du kan minska din köttkonsumtion.

Varför ska jag minska min köttpåverkan?

Det är bra att minska köttpåverkan eftersom det sägs att kött har en negativ inverkan på miljön samt att du kan få nästan lika god mat vegetariskt. Så, du kan alltså välja att äta vegetariskt någon gång ibland för att minska på utsläppen som påverkar miljön. Kött är en väldigt energität mat så du behöver inte mängder av kött, utan kan välja att ta en liten bit kött till det du väljer att ha till köttet och därmed minska din köttpåverkan. Allt enligt nya rön.

Fem tips till att minska din köttpåverkan

Välj ekoligiskt kött

Att välja ekologiskt kött innebär att djuren mår bättre, får bättre mat samt att djurhållningen är bra. När du köper till exempel Krav-märkt kött så ska djurens foder vara minst 60 % lokalodlat, vilket minskar utsläppen. När fodret har tillverkas ekologiskt behöver det inte transporteras i mängder till diverse bondgårdar och köttproducenter.

Välj att köpa kyckling istället för nötkött

Beroende på vilket kött du väljer att köpa så har de olika växthusgaser per kilo, det vill säga olika utsläpp, vilket är samma som olika stor miljöpåverkan.
Lista på bra vs dåligt kött att köpa:

  • Kyckling påverkar endast med 2 kilo växthusgaser per kilo kött
  • Gris påverkar med 5 kiloväxthusgaser per kilo kött
  • Nötkött (kokött) påverkar med upptill 40 kilo växthusgaser per kilo kott

Välj att äta vegetariskt

Du kan välja att äta vegetarisk mat tillexempel varannan vecka för att minska din köttpåverkan.
Det finns väldigt många rätter som är vegetariska som smakar väldigt likt köttprodukterna som används dagligen i ditt hem, till exempel så finns det vegetariska köttbullar och vegetarisk färs som är tänkt att motsvara riktig köttfärs. Så i princip kan du välja att äta likadana maträtter som du brukar fast i vegetarisk form.

Minska matsvinnet

Som du läst tidigare i artikeln så sägs det att kött påverkar miljön. Därför kan det vara viktigt att minska matsvinnet på köttprodukterna. Du kan hjälpa till att minska matsvinnet genom att köpa köttprodukter med kort datum, om ingen köper de produkterna så kastar butikerna dem. Om du köper stora förpackningar med kött så kan du tänka på att dela upp köttet i påsar och frysa in köttet i portioner som kommer ätas upp. Så slipper du tillaga onödigt mycket mat som sedan kastas. Skulle det mot förmodan bli mat över går det alltid att göra matlådor.

Köp mindre mängd kött

Köp hellre mindre mängder kött men som är lite dyrare så du får ekologiskt och närproducerat.
Genom att köpa ditt kött ifrån Sverige istället för importerat kött så minskar utsläppen med 30 %.
Med tanke på att kött har en hög energinivå så behöver du inte äta stora mängder av kött och kan därför välja bättre kött, det vill säga kvalitet före kvantitet.