8 tips för hur du odlar ekologiskt i din egen trädgård

Ecology conception. Mens hands holding the soil with little plant in the middle.

Det är höjden av lycka att gå ut i sin egen trädgård och dra upp grönsaker ur landet och veta att de är odlade helt i samklang med naturen. Att sedan tillaga dem och äta dem med vetskapen om att de odlats på ett miljövänligt, giftfritt och ekologiskt vis är rena balsamet för kropp och själ.

Att anpassa sin odling till naturen och dess förutsättningar gör gott både för miljön, människan och djuren. Det bästa av allt är att det varken behöver vara krångligt eller dyrt att odla ekologiskt i sin egen trädgård. Vi kommer här att ge dig 8 enkla tips för hur du odlar ekologiskt i din egen trädgård.

1. Jorden är grunden

Den bästa ekologiska jorden kan du göra själv genom att blanda olika organiska material. Utgå från den jord du har och förbättra genom att blanda i brunnen hästgödsel, kompost, gräsklipp eller dylikt. Om du behöver köpa jord så se till att den är ekologisk och naturgödlad.

2. Var rädd om maskarna

Maskarna i jorden är dina bästa vänner och dina bästa trädgårdsmästare. Var rädd om dem. De jobbar för fullt med att blanda och luckra upp din jord samtidigt som de gödslar jorden ännu mer.

3. Köks-kompostera

Återvinn dina matrester till dig själv istället för att skicka iväg dem med sopbilen. Det är magiskt när man förstår att de matrester jag inte äter upp blir mat åt min jord och sedan ny mat åt mig! Kör på klassisk kompostering eller prova metoden med ”Bokashi-kompost”.

4. Använd gräsklipp

Gräsklipp är en av alla de fantastiska ekologiska gödselmedel du kan använda i dina odlingar. Samla upp gräsklippet och lägg det i ett lager runt dina odlingar. Näringsämnen avsöndras i lagom dos till växterna samtidigt som gräset fungerar som ett täcke och hindrar ogräs från att tränga sig upp.

5. Kiss är så användbart!

De flesta som odlar ekologiskt känner till ”guldvattnets” fantastiska egenskaper för att få fart på växterna. Gödselmetoden är enkel. Samla ditt kiss i lämplig bytta, blanda med 9 delar vatten och vattna runt dina plantor.

6. Bekämpa naturligt

Oavsett om du odlar konventionellt eller ekologiskt så kommer du att stöta på skadeinsekter eller sjukdomar i dina odlingar. Använd då naturliga bekämpningsmedel. Mot bladlöss räcker det ofta att spola med en hård vattenstråle eller spruta med såpvatten. När du bekämpar skadedjur kan du använda skadedjurens naturliga fiender. Du kan till exempel köpa insekter som äter andra insekter och skicka in dem i växthuset!

7. Gröngödsla

Att gröngödsla är en metod där man sätter frön av vissa växter, till exempel klöver, som tillför jorden struktur och näring. Det kan då och då vara värt att en period avstå från att kunna äta maten själv och välja att mata jorden med det den behöver för att ge optimal skörd framöver.

8. Variera växtplatsen

Växelbruk är något odlare använt sig av i alla tider och som blir lite extra viktigt när du odlar ekologiskt. Det handlar om att byta plats på grödorna och inte odla samma växt på samma plats år ut och år in. Förenklat kan man säga att till exempel potatis, morot och kål påverkar jorden negativt medans baljväxter påverkar jorden positivt genom att tillföra mer kväve.

Vi hoppas att dessa tips gör dig motiverad att odla helt ekologiskt i din trädgård.
Lycka till!