För bara några år sedan var vegansk konst ingenting det talades speciellt mycket om, men nu tycks det vara på allas läppar och det är svårt att hitta någon som inte antingen själv är vegan eller känner någon som är det. När det kommer till fördelarna finns det en del att ta itu med, och vad väger egentligen tyngst; den egna hälsan eller miljön?
Veganism och den egna hälsan
I det flesta hushållen är det en traditionell kost som gäller, trots att allt fler börjar tillföra vegetarisk och vegansk mat i sin vardag. Men hur ser det då ut för de som lever en helt vegansk livsstil och endast äter från växtriket, och hur påverkar det deras hälsa?
I en värld där hjärt- och kärlsjukdomar plågar en stor skala är det inte konstigt att många dras till den veganska konsten som tycks lova ett liv utan dessa problem. I en del studier har man kunnat komma fram till att genom en god vegansk kost kan bland annat blodtrycket sänkas och halten kolesterol halveras.
Många som nyss bytt till en vegansk kost nämner att de känner sig otroligt pigga, som om de har funnit en ny energi som de inte hade förr. Det finns även tecken som tyder på att hår och hudproblem minskas drastiskt efter att framförallt mejeriprodukter uteslutits från konsten. Den veganska kosten är också bra för tarmfloran och kan i sin tur hjälpa kroppen med upptagningen av näringsämnen.
Veganism för miljön
Att övergå till en helt vegansk kost och livsstil är lika mycket ett beslut för sig själv som ett steg i rätt riktning för miljön. Allt vi gör påverkar i någon grad miljön, men det har sedan länge stått klart att den störta boven är maten vi äter och hur den produceras. Med en vegansk kosthållning går det att göra skillnad och varje individ kan känna att hen gör något för det stora hela, om det så bara handlar om vad man väljer att lägga på tallriken.
Vad skulle då hända om fler gick över till en vegansk kost? Jo, markerna som i nuläget används till mejeri- och köttindustrin skulle kunna användas till odling av helt ekologisk mat som generellt tar upp mer plats än icke-ekologiskt odlande vilket i sin tur bidrar till en mer positiv miljöpåverkan.
Det är ingen nyhet att mejeri- och köttindustrin står för en stor del av världen generering av växthusgaser och kan nästan jämföras med den andel som skapas av trafiken. Efter forskning har det kommit fram att en femtedel av all växthusgas som släpps ut i Sverige kommer från just maten vi konsumerar och däribland står mjölk- och köttprodukter för över 70 procent.
Chockerande fakta som att det går åt 1700 liter vatten för att producera en vanlig kioskburgare gör det snabbt tydligt vilken stor påverkan individen har som går över till en vegansk kost då man som vegan kan spara över 4000 liter vatten bara genom sina kostvanor. Det är alltså ingen fråga om vilken stor skillnad vegansk kost gör.