Det är enkelt att konsumera livsmedel på ett klimatsäkert sätt

Det svenska samhället har kommit långt när det gäller utbudet av livsmedel. Vi kan välja mat utifrån ett stort antal faktorer. Om du är allergisk kan du med enkelhet välja bort de produkter som din kropp inte tål. Om du är religiös kan du välja bort kost som går emot din tro. I dagens samhälle har en annan konsumentgrupp växt sig stark. Denna grupp väljer bort all mat som är dålig för miljön.

Så, vilken mat är egentligen dålig för miljön? Låt oss börja med köttprodukter. Många köttprodukter lämnar ett stort avtryck på miljön. Det finns flera anledningar till detta. En anledning är att exempelvis kor kräver mycket foder under deras uppväxt.

En annan anledning är att vi importerar mycket kött från andra länder. Transport sker för det mesta med bränsledrivna fordon, vilket bland annat bidrar till att öka jordens medeltemperatur.

Medvetna konsumenter vill också välja bort alla matprodukter som har odlats eller tagits fram på ett miljöfarligt sätt. Det kan exempelvis handla om frukter som besprutas eller andra kemiska medel som kan skada jorden.

Av den anledningen väljer många konsumenter ekologiska alternativ. Nackdelen med detta är att man får betala mer. Du behöver dock inte betala mycket mer. Anledningen till detta är enkel. Det finns en stor efterfrågan av ekologiska produkter.

Slutligen är det också bra att välja bort alla livsmedel som kommer från just djur. Uppfödningen av dessa djur skapar ett stort avtryck på miljön, även om det handlar om något så enkelt som ägg och mjölk. På bondgårdarna använder man nämligen extra mycket foder och vätska för att djuren ska kunna producera så mycket som möjligt. Detta är negativt även om matprodukterna i sig kanske inte är direkt skadliga för miljön.

Andra viktiga faktorer att ta i beaktning

Hittills i denna artikel har vi endast pratat om vad som är bra för planeten och för oss människor. Du märker säkert att det är något som saknas. Vi har dessvärre inte lyft ett av de viktigaste perspektiven – nämligen djurens välmående.

Du förstår säkert att djuren far illa av denna typ av aggressiva uppfödning. I vissa fall lever de hela sina liv i misär tills det är dags för slakt. Om du blir vegan kommer du inte behöva ha detta på ditt samvete, vilket alla människor bör sträva efter. Du behöver inte bara dricka rödbetsjuice och äta morötter för att du har blivit vegan.

Det finns gott om alternativ för dig som väljer bort klassiska köttprodukter. Du kan exempelvis kolla på bigheart.se för att få mer information. Sverige och dess befolkning är bra på att sprida kunskap om vilka livsmedel man bör äta. Vi har till och med en myndighet som ger oss både tips och råd. Denna myndighet heter Livsmedelsverket. I framtiden kommer vi säkert få en myndighet som helt fokuserar på att hjälpa människor att välja ekologiska alternativ. Tills dess får vi fokusera på de verktyg som har skapats av privatpersoner. Det finns ingen brist på dessa källor, även om det alltid är skönt att ta del av information från en professionell myndighet.