Matsvinn är ett av våra största problem i västvärlden och det påverkar miljön i stor utsträckning. Att producera mat kräver mycket vatten, det sprider gifter, leder till övergödning samt att mark och sjöar försuras. Mat som redan har producerats bör därför aldrig kastas, för det innebär att alla resurser och den negativa miljöpåverkan har varit helt i onödan.
I Sverige slänger vi 1,2 miljoner ton matavfall varje år enligt Livsmedelsverket. En stor del av det är saker som ben, äggskal och annat som inte går att äta. Men vi slänger även mycket onödiga saker och det är det som kallas för matsvinn.
Om du vill sluta slänga mat finns det några tips som du kan följa:
Köp bara det du behöver
Det är alldeles för lätt att gå omkring i affären och bli frestad till att köpa mer än vad man egentligen hade tänkt eller behöver. Förpackningar och affärens planritning är uppbyggd för att vara lockande. Men försök att hålla dig till din inköpslista och köp mindre förpackningar med mat så att allt verkligen går åt där hemma.
Ett annat tips är att köpa en matkasse där du får råvaror och recept levererade till dörren. I sådana kassar är allt uträknat så att det inte blir något matsvinn. Dessutom kan du välja en riktigt grön kasse där allt är ekologiskt eller närproducerat. Förpackningarna är vanligtvis återvinningsbara.
Frys in det du inte äter
Det mesta går faktiskt att frysa, så testa att göra det med olika råvaror eller maträtter du inte äter upp. Eller så kanske du kan göra ett storkok med dina rester och lägga i matlådor som du fryser in? Du kan till exempel göra en soppa eller en curry med överblivet kött och grönsaker.
Håll kylen i toppform
En kyl ska vara 4-5 grader kall och vid den temperaturen håller sig råvaror finare längre. Lägg även rätt råvaror på rätt plats så att de håller sig fina längre. Grönsaker ska förvaras i grönsakslådorna längst ner och värmekänsliga varor som kött och mejeriprodukter bör förvaras på hyllorna längst ner. Mjölk är värmekänsligt och bör därför aldrig förvaras i kylskåpsdörren.