Viltkött – Därför ska du äta vilt

De flesta människor tänker på viltkött som något som bara äts av jägare eller de som verkligen gillar utomhusaktiviteter. Men viltkött är faktiskt ett mycket hälsosamt och gott alternativ som alla kan äta. Här är några av anledningarna till varför du bör lägga till viltkött i din kost:

  • Viltkött är magrare än annat kött. Det innebär att det innehåller mindre kalorier och fett, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ överlag.
  • Viltkött innehåller mycket protein. Protein är viktigt för muskeltillväxt och reparation, så om du vill bygga upp muskler eller återhämta dig från en skada kan viltkött vara ett bra komplement till din kost.
  • Viltkött är fullmatat med näringsämnen. Det är en bra källa till vitaminer och mineraler, inklusive järn, kalium och vitamin B12.
  • Viltkött har en unik smak. Om du är trött på att äta samma gamla kyckling- eller nötköttsrätter kan viltkött ge lite spänning åt din meny. Prova det i grytor, chili, tacos och överallt där du använder köttfärs.
  • Jakt är ett hållbart sätt att få viltkött. Om du köper viltkött från en slaktare eller livsmedelsbutik kan du vara säker på att det kommer från ett djur som fötts upp och slaktats på ett humant sätt. När du jagar vilt själv kan du vara ännu säkrare på dessa standarder. Du hittar tillbehör till jakten hos Lundhs.

Hur nyttigt är viltkött?

Det finns många goda skäl att äta viltkött. Viltkött är ett hälsosamt alternativ till andra köttsorter som nöt- eller griskött. Viltkött är magrare och har mindre fett än dessa andra köttsorter, vilket gör det till ett hälsosammare alternativ överlag. Dessutom är viltkött en bra källa till protein och andra näringsämnen som är viktiga för en balanserad kost.

Hur påverkar det miljön att äta viltkött?

Att äta viltkött har en mycket mindre miljöpåverkan än att äta andra köttsorter som nöt- eller griskött. Detta beror på att uppfödning av nötkreatur och grisar kräver mycket resurser, bland annat vatten, mark och mat. Dessa resurser är ändliga, och den ökande efterfrågan på dessa köttsorter sätter press på miljön. Däremot innebär jakt på frilevande vilt inte samma belastning på miljön. Vissa hävdar faktiskt att jakt faktiskt kan bidra till att bevara viltpopulationer genom att kontrollera antalet djur.

Vilket viltkött är bäst?

Det finns många olika typer av viltkött, så det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Det bästa sättet att bestämma sig är att tänka på vad du vill ha ut av din måltid. Om du är ute efter ett hälsosamt alternativ är magrare kött som hjort eller kanin ett bra val. Om du är ute efter något mer spännande kan du prova något som vildsvin eller struts. I slutändan är det upp till dig att avgöra vad du tycker bäst om!

Hur tillagar jag viltkött?

Att laga viltkött kan vara lite knepigt eftersom det ofta är ganska segt. Det bästa sättet att göra det mörare är att marinera det över natten i en blandning av vinäger och vatten. Detta kommer att hjälper till att bryta ner de hårda muskelfibrerna och göra dem mjukare.

När det gäller tillagning måste du vara försiktig så att den inte blir överkokt. Viltkött tillagas bäst långsamt på lägre värme för att förhindra att det torkar ut. Det betyder att det inte alltid är det bästa valet för en snabb måltid. Men om du har tid kan långsamt tillagat viltkött vara helt utsökt!

Om du letar efter lite inspiration finns det gott om recept på nätet som använder viltkött. Oavsett om du vill prova något traditionellt som hjortgryta eller något mer äventyrligt som vildsvinscurry finns det säkert ett recept som du kommer att älska. Så varför inte prova? Du kanske överraskar hur mycket du tycker om viltkött!