Kryddstark blåmusselsoppa

  • God, attraktiv och hälsosam
  • Ekologisk
  • 20% kött
  • Närproducerad
  • Säsongsanpassad
  • Minskat svinn

4 portioner:

  • 1 kg blåmusslor (odlade)
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl matlagningsvin (vitt)
  • 1 dl grädde
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk hackad röd chili
  • 1 knippe timjan

50 portioner:

  • 12 kg blåmusslor (odlade)
  • 12 st gula lökar
  • 12 st morötter
  • ca: 10-12 st vitlöksklyftor
  • 1.2 l matlagningsvin (vitt)
  • 1.2 l grädde
  • 3.5 dl rapsolja
  • 4 msk hackad röd chili
  • 1 ask timjan (ca: 20g)
  1. Börja med att sortera ut alla musslor som inte är levande.
    Musslor som är helt stängda lever, de som är öppna eller trasiga bör man genast kassera.
  2. Hacka löken, morot, chilin fint. Noppa av timjanbladen.
  3. Ta fram en tillräckligt stor kastrull och hetta upp lite rapsolja.
    Fräs hastigt löken, moroten och timjanen. Häll på vinet och låt koka upp.
  4. Nu är det dags att slänga i musslorna.
    På med lock och låt koka i ca: 6-7 min tills musslorna har öppnat sig.
    Till sist häller vi i grädden, rör om och smakar av.