Falafel på gula ärtor

  • God, attraktiv och hälsosam
  • Ekologisk
  • 20% kött
  • Närproducerad
  • Säsongsanpassad
  • Minskat svinn

En vanlig teori är att rätten härstammar från Egypten, med rätten tameya som är gjord på bondbönor. När rätten spreds over Mellanöstern bytes huvudingrediensen ut till kikärtor. I detta recept byter vi ut kikärtorna mot gula ärtor.

  1. Blötlägg ärtorna över natten. Ärtorna skall inte kokas. Skär löken i mindre bitar. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Mixa ärtorna tillsammans med salt och kryddor. Blanda I lök och persilja och kör till en slät massa.
  3. Låt stå i kylen i en timme. Forma smeten ill bollar eller efter egegt tyckte. Tillaga I ugn 225 grader I ca 15 min.

4 portioner

  • 3 dl gula ärtor
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk koriander
  • 1 knippa persilja
  • salt och svartpeppar

50 portioner:

  • 3.75 I gula ärtor
  • 12 st gula lökar
  • Ca: 25 viklöksklyftor
  • 4 msk spiskummin
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk cayennapeppar
  • 1 msk koriander
  • 20g persilja
  • salt och peppar